BM-1A Artnico

Komu przyda się domowy wypiekacz do chleba?
Pierwsza odpowiedź na to pytanie nasuwa się sama – przyda się wszystkim, którzy chcą dbać o to, co jedzą i mieć świadomość, co właściwie znajduje się w chlebie. Bo o taką informację bardzo trudno robiąc zakupy w markecie. Żeby się o tym przekonać, wystarczy przejść się do wybranego sklepu dużej sieci handlowej, stanąć przed gablotką z pieczywem i spróbować poznać jego skład. A jeśli już będziemy uparci i uda nam się wypatrzeć przyklejoną gdzieś etykietkę lub poprosimy kogoś z obsługi, to być może dowiemy się, że nasz chlebek „wzbogacony” został o takie składniki, jak choćby fosforan wapnia, diglicerydy, chlorek wapnia, emulgatory, czy stabilizatory. A do upieczenia chleba w warunkach domowych wystarczą tak podstawowe składniki jak mąka, drożdże, woda, sól, czy ziarna zbóż. Na pytanie, która lista jest dla nas zdrowsza, odpowiedź jest oczywista. Inną grupą osób, które powinny zaopatrzyć się w wypiekacz, są wszyscy ci, którzy cenią sobie różnorodność w kuchni. Bo niestety oferta sklepów zwykle jest dość ograniczona. Królują białe bułki miękkie jak gąbeczki, wypiekane z wysoko oczyszczonej mąki. Domowy wypiek umożliwia za to uzyskanie na przykład chleba pełnoziarnistego, orkiszowego, kukurydzianego, czy nawet gryczanego. Wypiekaczami powinny się zainteresować także osoby będące na określonych dietach. Mowa tu głównie o posiłkach bezglutenowych, ale nie tylko. Własny chleb mogą wypiekać ludzie odchudzający się, czy cierpiący na insulinooporność.

Dlaczego warto samemu wypiekać chleb w domu?
Czy oprócz wyżej wymienionych argumentów, są jeszcze inne przemawiające za domowym wypiekaniem? Oczywiście, że tak. Przede wszystkim jest to doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu w gronie rodzinnym. Możemy zaangażować w to dzieci, współmałżonka, lub rodziców. A zapach, który rozniesie się po kuchni, tworzy cudowny, domowy klimat. Są też bardziej praktyczne powody używania wypiekacza. Przy obecnych ograniczonych możliwościach zrobienia zakupów w niedzielę, nie musimy się przejmować robieniem zapasów. Jak chleb się skończy, to w ciągu kilku godzin upieczemy nowy. Na pewno szybko się też zorientujesz, że wypiekanie chleba to wciągające zajęcie. Wiele osób zaczyna traktować je jak hobby. Udał ci się prosty przepis? Spróbuj swoich sił w trudniejszym. A potem połącz dwa przepisy i stwórz swój autorski. To naprawdę wciąga.

Czy wypiekanie jest trudne?
Jeśli wypiekasz chleb bez pomocy wypiekacza, to jest to dość wymagające zadanie. Szczególnie jeśli masz ambicję zrobienia własnego zakwasu. Chleb na drożdżach jest nieco prostszy, ale osoby początkujące również mogą mieć z nim kłopoty. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda, gdy kupujemy własny wypiekacz. Szybko przekonasz się, że w przypadku standardowych wypieków, urządzenie niemal prowadzi Cię za rękę. W zestawie producenci często dodają przepisy, które zostały przetestowane na konkretnym modelu. Nie ma więc praktycznie możliwości, żeby zepsuć chleb, postępując zgodnie z instrukcjami. Ponadto większość wypiekaczy wspomaga swoich użytkowników, pokazując czas pieczenia i sygnalizując konieczność dodania określonych składników. Nasza rola ogranicza się więc do dokładnego zważenia półproduktów i wsypania ich w odpowiednim momencie.

Czy domowy wypiek się opłaca?
To zależy od punktu widzenia. Jeśli porównujesz koszt zrobienia chleba w domu z zakupem białego pieczywa w hipermarkecie, to ten drugi zapewne wyjdzie taniej. Nie jest to jednak duża kwota, a różnica w jakości i smaku jest olbrzymia. Poza tym, koszty domowych wypieków można obniżyć, kupując mąkę w dużych opakowaniach. Jeśli wypiekanie chleba wejdzie ci w nawyk, szybko przekonasz się, że zamiast kupować kilogramowe opakowanie mąki, tańszym i wygodniejszym rozwiązaniem będzie jej zakup w workach 5 kg lub nawet 10 kg.

Jakiej mąki używać?
Dobra mąka to podstawa każdego wypieku. Jej zły dobór jest często powodem zniechęcenia u osób początkujących. Rodzajów mąk jest mnóstwo, ale na potrzeby tego artykułu nieco uprościmy ten podział. Do pierwszej grupy zaliczymy mąki o numerze do 600. Są to drobno zmielone i mocno oczyszczone. Doskonale nadają się do ciast. Nie są jednak polecane do wypieku chleba. Druga grupa to mąki o numerach od 600 do 1100. Są średnio zmielone i zawierają więcej wartościowych substancji odżywczych. Są one najlepsze do wypieku i dlatego często nazywa się je mąkami chlebowymi. W sklepach spotkamy się też z mąkami o numerach powyżej 1100. Są one grubo mielone. Z nich także udają się doskonałe chleby, jednak ich upieczenie wymaga większych umiejętności praktycznych. Dlatego często miksuje się mąki z drugiej i trzeciej grupy.
Jeśli mimo wszystko nie jesteśmy zadowoleni z chleba wykonanego z samodzielnie dobranych składników, możemy skorzystać z gotowych mieszanek chlebowych. Coraz częściej można się natknąć w sklepach stacjonarnych. Ich bogaty wybór jest też w Internecie. Mieszkanka zawiera wszystko (lub niemal wszystko), co jest potrzebne do upieczenia doskonałego chleba w wypiekaczu.



Dlaczego Artnico BM-1A?



To wielofunkcyjne urządzenie do mieszania, wypiekania i przygotowywania m.in. chleba, ciasta, robienia dżemów, jogurtu, a także do wyrabiania surowego ciasta na pizzę czy makaron.

Urządzenie posiada:

15 automatycznych programów w języku polskim:

ZWYKŁY– do chlebów jasnych i mieszanych z mąki pszennej lub żytniej.
FRANCUSKI– do lekkich chlebów z mąki drobno mielonej.
PEŁNOZIARNISTY– do chlebów zawierających ciężkie odmiany mąki.
SŁODKI-do chlebów zawierających dodatki takie jak rodzynki, wiórki kokosowe, soki owocowe, suszone owoce, czekoladę lub cukier.
MAŚLANY– do chlebów na maślance lub mleku.
BEZGLUTENOWY– do chlebów z mąki bezglutenowej np. z mąki ryżowej, jaglanej, kukurydzianej itp.
SUPER SZYBKI– wyrabianie, rozrost i pieczenie chleba w krótszym czasie niż program podstawowy.
CIASTO– do przygotowywania słodkich ciast i wypieków.
ZAGNIATANIE – do wyrabiania surowego ciasta na chleb bez procesu pieczenia
PIZZA– do wyrabiania i rozrostu bez pieczenia na pizzę, bułki, buchty, pampuchy.
MAKARON– skuteczne mieszanie mąki i wody lub innych składników np. na makaron.
JOGURT– służy do fermentacji i wyrobu naturalnego, domowego jogurtu bez konserwantów.
DŻEM– do gotowania dżemów, konfitur i marmolad.
PIECZENIE– służy do dodatkowego wypieku chlebów, które są zbyt jasne lub niedostatecznie wypieczone. Program nie obejmuje wyrabiania ani rozrostu.
WYPIEK WŁASNY– pozwala samodzielnie określić parametry. W tym programie można indywidualnie ustawić czas dla każdego etapu: zagniatania, wyrastania, pieczenia, podgrzewania, a także możesz ustawić kolor przyrumienienia skórki: JASNE, ŚREDNIE, CIEMNE.

Foremki do bułek
Dołączone do zestawu foremki są doskonałe do łatwego przygotowywania bułek w oryginalnych kształtach. Za pomocą foremki należy wytłoczyć w cieście głęboki dekor, mocno dociskając foremkę niemal do samej powierzchni blachy lub stolnicy, bułeczki pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia, pieczemy i gotowe! Foremki zostały wykonane z wysokiej jakości wytrzymałego plastiku, umożliwiają uzyskanie charakterystycznego dekoru kajzerki oraz wzoru chałki bez konieczności zaplatania ciasta w warkocz.

Ciepłe pieczywo gotowe na czas
Zaraz po upieczeniu chleba automat Artnico przechodzi w tryb utrzymywania ciepła przez następne 60 minut. Czytelny wyświetlacz LED umożliwia łatwą obsługę urządzenia. Proces pieczenia można kontrolować również poprzez okienko w obudowie. Urządzenie łatwo utrzymać w czystości, brytfannę oraz łopatki można myć w zmywarce. Instrukcja obsługi zawiera kilka przepisów, które pozwolą rozpocząć przygodę z domowym wypiekiem chleba.